De voordelen en toepassing van bietenpulp voor paarden

Voedingsstoffen

De juiste balans van ingrediënten is noodzakelijk voor de gezondheid van een paard. Een voorbeeld van zo’n ingrediënt dat de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, is bietenpulp. Afkomstig uit suikerbieten biedt bietenpulp tal van voordelen als voedingssupplement voor paarden. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en toepassing van bietenpulp in het dieet van een paard.

Wat is bietenpulp?

Bietenpulp is het vezelmateriaal dat overblijft nadat suiker uit suikerbieten wordt gewonnen. Het is verkrijgbaar in zowel losse als gepelletiseerde vorm. Vanwege het hoge vezelgehalte wordt bietenpulp geclassificeerd als ruwvoer, waardoor het een uitstekende bron van verteerbare energie is voor paarden.

Voedingssamenstelling

Bietenpulp staat bekend om het hoge vezelgehalte, met een ruwe celstofwaarde variërend van 15% tot 20%. Bovendien bevat het gematigde hoeveelheden eiwitten, calcium en fosfor. Het lage zetmeel- en suikergehalte maakt het een geschikte optie voor paarden die een koolhydraatarm dieet nodig hebben. Zoals paarden met stofwisselingsstoornissen of insulineresistentie.

Spijsvertering

Het hoge vezelgehalte bevordert een efficiënte spijsvertering en helpt bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals koliek en maagzweren. Bovendien kan bietenpulp dienen als een waardevol hulpmiddel voor gewichtsbeheersing.

Bietenpulp levert een soort vezel die unieke voedingsvoordelen biedt.

Een artikel van 2017, aangevuld met nieuwe info in november 2020 meldt: Bietenpulp levert een soort vezel die unieke voedingsvoordelen biedt.
“De belangrijkste rol van bietenpulp in het dieet van een paard is vezels, net als bij hooi”, zegt Burt Staniar, PhD, paardenvoedingsdeskundige van de Pennsylvania State University. “Maar de bietenpulpvezel is niet hetzelfde als de vezel in hooi. Het is veel gemakkelijker verteerbaar, dus het wordt sneller verwerkt. We denken niet dat vezels veel energie leveren – en doet het in het menselijke dieet ook niet – maar bij paarden is het een belangrijke energiebron. Omdat de vezels in bietenpulp snel worden verteerd, zijn de energie en de calorieën die het levert veel sneller beschikbaar voor een paard dan die van hooi.” Volgens Staniar maakt dit van bietenpulp een nuttige energiebron voor paarden die een boost nodig hebben voor atletische inspanningen of om andere functies, zoals lactatie, te ondersteunen. “Het zal meer voordelen hebben voor [paardensporters of fokmerries] dan, laten we zeggen, een gemakkelijk te houden ruin die het grootste deel van zijn dag in het veld doorbrengt”, zegt hij. “En in gevallen waar paarden meer calorieën nodig hebben, kan het toevoegen van bietenpulp aan een dieet een betere optie zijn dan meer hooi toe te voegen vanwege het verschil in vezeltype.”

Bietenpulp is een goede keuze voor oudere paarden

Om dezelfde redenen is bietenpulp vaak een goede keuze voor oudere paarden die moeite hebben met het kauwen of verteren van hooi. “Het kan zeer gunstig zijn voor oudere paarden waarvan de tanden of het spijsverteringskanaal andere soorten vezels niet aankunnen”, zegt Coverdale. “Veel van de seniorenvoeders die zijn geformuleerd als ‘compleet voer’, wat betekent dat ze vezels bevatten, zijn gebaseerd op bietenpulp.”

Bietenpulp bevordert een gezonde darmflora

Bietenpulpvezel heeft nog een ander voordeel: het bevordert een gezonde darmflora. “Een paard haalt energie uit vezels via fermentatie in de dikke darm”, zegt Staniar. “Die fermentatie wordt gedaan door bacteriën, en verschillende soorten bacteriën fermenteren met verschillende snelheden.” Een darm die gewend is aan alleen langzaam verteerbaar voer, kan overbevolkt zijn met dat type bacteriën, een onbalans die kan leiden tot spijsverteringsproblemen.1

Hydratatie en waterretentie

Bietenpulp is met een gemiddeld vochtgehalte van 5% een zeer droge voedingsstof. Gelukkig heeft bietenpulp het unieke vermogen om grote hoeveelheden water op te nemen. Als het wordt geweekt voordat het wordt gevoerd, zwelt het op en wordt het een zachte, vochtige maaltijd. Deze eigenschap kan voordelig zijn voor paarden die moeite hebben met hydratatie of een slechte wateropname hebben. Het weken van bietenpulp kan het waterverbruik verhogen, waardoor een goede hydratatie wordt gegarandeerd. Het risico op impactiekoliek, koliek veroorzaakt door een verstopping als gevolg van iets wat het paard heeft ingeslikt, wordt verminderd.
Bietenpulp moet altijd in ruim voldoende water geweekt worden om problemen als slokdarmverstopping te voorkomen. Als droge bietenpulp in de maag terecht komt, zal het onder invloed van lichaamssappen en water uitzetten. Dat kan leiden tot een maagruptuur. Mocht uw paard per ongeluk droge of onvoldoende geweekte bietenpulp hebben gegeten, stop dan onmiddellijk de voedsel- en waterinname van het paard en contacteer uw dierenarts.

Alternatieve voerbron

In situaties waar ruwvoer van goede kwaliteit beperkt of duur is, kan bietenpulp gebruikt worden als gedeeltelijke ruwvoervervanger. Wanneer het wordt geweekt, wordt bietenpulp een heerlijke en lichtverteerbare ruwvoerbron die paarden voorziet van de vezels die ze nodig hebben. Onthoud wel dat bietenpulp langstengelig ruwvoer niet volledig mag vervangen. Paarden hebben het natuurlijk kauwvermogen en tandslijtage nodig dat gepaard gaat met het eten van gras en hooi.

Lichaamsconditie en bespiering

Bietenpulp kan nuttig zijn voor paarden met een afwijkende lichaamsconditie of voor paarden die zwaar werk verrichten. Daarentegen maakt het caloriearme karakter het een ideale aanvulling op het dieet van paarden met overgewicht of voor sobere paarden. Bietenpulp levert volume zonder overtollige calorieën. De verteerbare energie-inhoud, in combinatie met het eiwit- en mineraalgehalte, ondersteunt de spierontwikkeling en vult de energievoorraden aan. In combinatie met een uitgebalanceerd dieet kan bietenpulp helpen bij het behouden van een optimale lichaamsconditie en het bevorderen van de algehele conditie.

Ter conclusie

Bietenpulp is een waardevol ingrediënt in de paardenvoeding en biedt verschillende voordelen voor paarden van alle leeftijden en disciplines. Het hoge vezelgehalte, de voordelen voor de spijsvertering en het vermogen om te helpen bij gewichtsbeheersing maken het tot een veelzijdig voedingssupplement. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een dierenarts of voedingsadviseur te raadplegen om te bepalen welke hoeveelheid bietenpulp in het dieet van een paard moet worden opgenomen, aangezien de individuele voedingsbehoeften kunnen variëren. Door bietenpulp zorgvuldig te verwerken, kunnen paardeneigenaren de gezondheid en het welzijn van hun paardengenoten verbeteren.

Bietenpulp voor paarden
  1. Equus Magazine, 3 things you (probably) didn’t know about beet pulp []
Share This :
error: De inhoud van deze website is beschermd!