Winter: een seizoen vol kansen voor paarden met overgewicht

Gesundheit,Weer en huisvesting

Meer dan de helft van de paardenpopulatie heeft overgewicht. Volgens een onderzoek heeft 51 procent van de paarden een body condition score (BCS) van meer dan 6, wat duidt op overgewicht. Negentien procent van die 51 procent had een BCS van 8-9, wat als obese wordt beschouwd1. Bij sobere paardenrassen en ponies ligt het percentage het hoogste. Een studie met ponies wees uit dat meer dan 70% daarvan overgewicht heeft.2.
Overgewicht is een groot gezondheidsprobleem in de paardensector. Paarden met overgewicht zijn vatbaar voor ziekten, waaronder stofwisselingsziekten en laminitis, oververhitting en slechte prestaties.
Als voedingsadviseur begrijpen we als geen ander de uitdaging om uw paard met overgewicht naar een gezond gewicht te brengen. De winter biedt paarden met overgewicht een heel seizoen vol kansen om een ​​transformatie naar gezondheid en welzijn te beginnen. In deze blog onderzoeken we hoe het winterseizoen paarden met overgewicht ten goede kan komen door hen ideale omstandigheden te bieden om af te vallen, de stofwisseling te verbeteren en de weg naar een gezondere toekomst vrij te maken .

Wanneer heeft een paard overgewicht?

Hoewel er verschillende methoden zijn, is het 9-level Henneke Body Condition Scoring-systeem een van de meest bekende manieren die gebruikt kan worden om te beoordelen of uw paard overgewicht of obesitas heeft. Met dit systeem wordt de lichaamsconditie van uw paard beoordeeld door de specifieke gebieden waar vet zich in het lichaam ophoopt te palperen en te observeren. Deze gebieden betreffen de manenkam, de schoft, achter de schouders, de ribbenkast, de lenden en boven de staartaanzet. De KER-methode neemt ook het gebied waar de schouder overgaat in de hals van het paard, de flank en de dijen erbij.

Te beoordelen zones Henneke-/KER-methode

De Henneke beoordeelt paarden in 9 levels, gaande van uitgemergeld tot extreem obees. De meeste paarden, zelfs prestatiepaarden en opgroeiende paarden hebben een ideale BCS van 5 – 6. Daarentegen mogen merries met zogende veulens zelfs tot een BCS van 7 gaan.
Paarden met een vetpercentage hoger dan 20% van zijn totale lichaamsgewicht, wordt als obese beschouwd. Extreem obese paarden kunnen een lichaamsvetpercentage tot wel 40% hebben.

De 9 levels van het Henneke Body Condition Score systeem

Zelf beoordelen of uw paard overgewicht of obesitas heeft, kan een uitdaging zijn; Uit onderzoek blijkt dat paardeneigenaren vaak onderschatten hoe vlezig hun paard is.3

Hoe de winter kan bijdragen aan het afvalprogramma van het paard

Natuurlijke thermoregulatie

Paarden beschikken over het vermogen om door een reeks van mechanismen een gewenste lichaamstemperatuur te handhaven. Dit fenomeen staat bekend als thermoregulatie. Hierdoor kan het paard de lichaamstemperatuur van ongeveer 37,7 °C behouden, met een plus of min van ongeveer 2 °C. De koudere temperaturen in de winter zorgen voor een natuurlijk thermoregulatieproces dat bijdraagt aan gewichtsverlies.
In de winter zal het paard reageren op de koudere temperaturen door:

  1. Rillen is een onwillekeurige lichaamsreactie die als doel heeft de lichaamstemperatuur te verhogen. Het paard genereert warmte via snelle aerobe spiercontractie, waardoor de lichaamstemperatuur oploopt. Paarden verbranden meer calorieën om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Het verhoogde energieverbruik helpt overtollige vetopslag bij zwaarlijvige paarden te bestrijden.
  2. Pilo-erectie is voor het paard wat kippenvel voor mensen is: het haar gaat overeind staan. Het paard kan zijn vacht tot 30% dikker maken om meer lucht af te sluiten en het isolerende vermogen van zijn vacht te vergroten.
  3. Vasoconstrictie of vernauwing van de grote bloedvaten door het samentrekken van de spieren wordt door het paard gebruikt om de temperatuur van zijn ledematen te verlagen. Het paard zal bij koude de bloedstroom naar de centrale organen stimuleren.

Door hun natuurlijke mechanismen voor warmteopwekking te gebruiken, hebben zwaarlijvige paarden een inherent voordeel bij het kwijtraken van die extra kilo’s tijdens het winterseizoen.
In Groot-Brittannië is het heel normaal om van dit natuurlijke voordeel gebruik te maken door de onderbuik van het paard te scheren om de calorieverbranding te stimuleren. Bij deze methode is het belangrijk dat het thermisch comfort van het paard bewaakt wordt. Vrij toegankelijke droge en tochtvrije schuilmogelijkheid, voldoende vers water en passende voeding zijn belangrijk om het thermisch comfort te garanderen.

Beperkte weidemogelijkheden

Tijdens de winter zijn weilanden vaak in rust of onbruikbaar waardoor de beschikbaarheid van weelderig gras afneemt. Deze beperking is voordelig voor zwaarlijvige paarden, omdat het hun calorie-inname door weidegang vermindert. Met een gecontroleerd dieet en verminderde toegang tot calorierijk gras hebben zwaarlijvige paarden een betere kans om geleidelijk gewichtsverlies te bereiken.

Gecontroleerde voeropname

De winter zorgt voor een betere controle over de voeropname, wat sowieso noodzakelijk is voor het beheersen van zwaarlijvigheid. Door afgemeten en gecontroleerde hoeveelheden ruwvoer van hoge kwaliteit aan te bieden, kunnen paardeneigenaren ervoor zorgen dat hun zwaarlijvige paarden de noodzakelijke voeding krijgen zonder overmatige calorie-inname. Deze gecontroleerde ruwvoeropname ondersteunt de doelstellingen voor gewichtsverlies en voldoet nog steeds aan de voedingsbehoeften van het paard. Er wordt vaak geadviseerd om het ruwvoerrantsoen in de winter te verhogen tot 2% droge stof van het totale lichaamsgewicht. Bij normale wintertemperaturen en in normale weersomstandigheden, hebben zwaarlijvige paarden geen extra ruwvoer nodig. Het is bij zwaarlijvige paarden aanbevolen om rekening te houden met het ideale lichaamsgewicht en niet het huidige lichaamsgewicht van het paard aan te houden.

Verhoogde trainingsmogelijkheden

Hoewel de winter uitdagingen met zich mee kan brengen door natte, gladde of ijzige omstandigheden, biedt deze ook mogelijkheden voor meer beweging. Longeren, grondwerk en zelfs aan de hand lopen kunnen zwaarlijvige paarden helpen calorieën te verbranden en hun conditie verbeteren. Regelmatige trainingsroutines, zelfs met mate, dragen bij aan gewichtsverlies, spierontwikkeling en een verbeterde metabolische gezondheid.

Verbeterde monitoring en ondersteuning

De winter biedt een gunstige omgeving voor nauwlettend toezicht en ondersteuning van zwaarlijvige paarden. Met weinig tot geen weidegang wordt het gemakkelijker om hun gedrag, eetlust en algemeen welzijn te observeren. Dit verhoogde bewustzijn stelt u in staat noodzakelijke aanpassingen aan te brengen in het dieet, het trainingsregime en de managementpraktijken om voortdurende vooruitgang in de richting van gewichtsverliesdoelen te garanderen.

Samenwerking met paardenprofessionals

De winter biedt een uitstekende gelegenheid voor samenwerking tussen voedingsadviseurs, dierenartsen en hoefverzorgers om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van zwaarlijvige paarden. Door samen te werken kunnen deze professionals een alomvattend plan ontwerpen dat onder meer dieetaanpassingen, het monitoren van metabolische parameters, het aanpakken van de hoefgezondheid en het verstrekken van de noodzakelijke medische interventies of supplementen omvat. Deze multidisciplinaire aanpak maximaliseert de kansen op succes bij het beheersen van zwaarlijvigheid en het verbeteren van de algemene gezondheid van het paard.

Ter conclusie

De winter biedt een enorm potentieel voor zwaarlijvige paarden op hun reis naar gewichtsverlies en een betere metabolische gezondheid. Door natuurlijke thermoregulatie, beperkte weidemogelijkheden, gecontroleerde voeropname, meer bewegingsmogelijkheden, verbeterde monitoring en samenwerking met paardenprofessionals kunnen zwaarlijvige paarden aanzienlijke vooruitgang boeken in het bereiken van een gezonder gewicht. Laten we het winterseizoen omarmen als een kans om deze paarden te ondersteunen in hun transformatie, waardoor de weg voor een betere en gezondere toekomst wordt vrijgemaakt.

Winter: een seizoen vol kansen voor paarden met overgewicht
  1. https://aaep.org/horsehealth/obesity []
  2. Menzies-Gow N.J., Harris P.A., Elliott J. Prospective cohort study evaluating risk factors for the development of pasture-associated laminitis in the United Kingdom []
  3. Morrison P.K. et al. Perceptions of obesity and management practices in a UK population of leisure-horse owners and managers []
error: De inhoud van deze website is beschermd!