Column: december 2023

Colonne,Uncategorized

Een revolutie in de branche van paardenvoedingsadvies.

Aangenaam dat we u hier mogen ontmoeten. Want dat betekent dat u op zoek bent naar antwoorden. Dat u wilt weten hoe de vork nu echt in de steel zit wat paardenvoeding en paarden voeden betreft. Mooi!
Een keer per maand plaatsen we een column waarin Mira op een onbevangen manier schrijft over paardgerelateerde dingen die de afgelopen maand de aandacht trokken. In deze eerste column vertelt ze over hoe Equi Nutri Care streeft naar een revolutie in de branche van paardenvoedingsadvies. Op missie naar gezondere paarden.

“Nog een voedingsdeskundige! Die schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond.” Ik hoor het een enkeling hardop denken. En ik geef u gelijk. Zowel diegene die het hardop zegt als diegene die het denkt. Het lijkt er de laatste tijd inderdaad op alsof iedereen die meent iets over paarden en voeding te kunnen vertellen, zich profileert als een voedingsdeskundige.

En daarom ben ik voedingsadviseur geworden en is Equi Nutri Care opgericht.

Het woord “voedingsdeskundige” geeft mij een ongemakkelijk gevoel. Studenten die met succes een 3- jarige universitaire studie Voeding en Gezondheid hebben afgerond, mogen zich met recht een voedingsdeskundige noemen. Ze volgen vakken als bio(organische)chemie, microbiologie, celbiologie, farmacologie, toxicologie en vele andere -logieën en vakken die niet eens in een universitaire opleiding paardenwetenschap of paardenvoeding voorkomen. Welk recht zouden we hebben om onszelf voedingsdeskundige te noemen als we – even zwart/wit bekeken -alleen maar advies geven over hoe een mogelijk goed dieet voor het paard eruit zou kunnen zien?

Ik bezit zeker niet alle wijsheid. Maar één ding stoort mij bijna elke dag:  de overvloed aan twijfelachtige beweringen, verkeerde informatie en soms regelrechte onzin die op internet wordt gepost over – laten we het voor het gemak generaliseren – paardenvoeding en paarden voeden. Om nog maar te zwijgen over vage therapieën en schimmige behandelingen voor allerlei bestaande en niet- bestaande aandoeningen.
Sommige zijn vrij onschuldig en benadelen hoogstens uw portemonnee. Hoewel dat ook pijnlijk kan zijn. Zeker als u met de beste bedoelingen en na alles geprobeerd te hebben, letterlijk de laatste cent uitgeeft in de hoop dat uw paard eindelijk geholpen wordt.

Schade die veroorzaakt wordt door zogenaamde professionals die de klok hebben horen luiden maar niet weten weten waar de klepel hangt, of waar het eigenbelang voorop staat, vind ik moeilijk te verteren.

Laten we als voorbeeld een pot kruidenmix van een niet nader te noemen merk nemen. Het zou voor, bij of tegen x, y, z moeten werken. Maar het dient eigenlijk geen enkel doel. Het potje met de trendy naam van dit moment ziet er veelbelovend uit en kost pakweg 180 euro per 500 gram. Dat is even schrikken, maar het is voor het paard waarvan u houdt en dus is alleen het beste goed genoeg.
Een iets kritischere blik op de ingrediëntenlijst leert ons dat exact dezelfde ingrediënten bij een drogist als pakweg Kruidvat te koop zijn voor iets meer dan 50 euro voor 1,2 kg product. Het enige verschil is dat u de ingrediënten zelf moet wegen en mixen. Het voordeel is dat u weet hoeveel uw paard van elk ingrediënt inneemt, de kwaliteit en herkomst van de inhoud is doorgaans bekend en geverifieerd en u bespaart veel geld. Of het nu een multinational of een private onderneming betreft, bekend of onbekend: voor bedrijven die zich met dergelijke praktijken bezighouden, kan ik geen sympathie opbrengen.

Nog erger zijn naar mijn mening de claims die het paard kunnen schaden. Ook al bedoelt u het goed, het bedrijf of de persoon die u vertrouwt heeft niet altijd hetzelfde intentie als u. Bedenk dat uw paard geen inbreng heeft. Het ondergaat. Dat uw paard niet reageert, bewijst helemaal niets. Een paard is instinctief eerder geneigd geen feedback te geven dan wel.

Voor alle duidelijkheid: het doel is zeker niet om mensen, bedrijven, producten en diensten af te branden of inkomsten te torpederen. Leven en laten leven is een prachtige levensstijl en iedereen moet doen waar men zich goed en gelukkig bij voelt. Maar schade die veroorzaakt wordt door zogenaamde professionals die de klok hebben horen luiden maar niet weten weten waar de klepel hangt, of waar het eigenbelang voorop staat, vind ik moeilijk te verteren. Pun intended.
 
Ik neem KPU als voorbeeld. Hét modewoord voor verkopers van alternatieve therapieën en voedingsmiddelen. Aan urinetests die zogenaamd KPU/HPU opsporen, wordt veel geld verdiend.
Wat is KPU of HPU precies? Als gevolg van een specifieke stoornis van de haemsynthese is de secretie van hemopyrrolactam (HPL) verhoogd. Hemopyrrol is een pyrrool, daarom wordt deze aandoening ook pyrolurie of hemopyrrolurie (HPU) genoemd. HPL is geen pyrrool in de letterlijk zin van het woord, maar een lactamvorm van pyrrool. Naast de directe toxische effecten zou HPL klachten veroorzaken door een complex te vormen met vitamine B6 en zink. Uitscheiding via de urine zou een tekort aan deze stoffen veroorzaken. 1.
In deze column beperk ik me tot de simpele stelling dat kryptopyrrol in de eerste plaats niet in de urine aanwezig is en dus niet via urine gemeten kan worden. Ten tweede is het nog altijd niet vastgesteld dat HPL, B6 en zink zich aan aan elkaar binden. De bewering dat het een tekort aan B6 of zink kan veroorzaken is dus ongegrond. Wetenschappelijk gezien is dit niet eens waarschijnlijk omdat de binding van B6, noch de binding van zink aan monopyrrolen in de literatuur niet is beschreven1.
Daarbovenop is KPU/HPU bij paarden wereldwijd in geen enkele wetenschappelijke databank terug te vinden.

“Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel.” wordt aan Hippocrates gelinkt. Maar Hippocrates heeft dat nooit geschreven. Voedsel is namelijk geen medicijn maar het heeft wel sterke invloed op de gezondheid.

Toch ben ik er oprecht van overtuigd dat iedereen – op enkele uitzonderingen na – handelt volgens de beschikbare mogelijkheden en met de beste bedoelingen. In zo’n wereld waar de paardenindustrie wordt geplaagd door verkeerde informatie, ineffectieve producten en wazige therapieën, is een revolutionaire benadering van paardenvoeding en paarden voeden nodig. Met Equi Nutri Care wil ik een baken zijn voor paardeneigenaren en liefhebbers die op zoek zijn naar betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie.

“Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel.”  is een uitdrukking gerelateerd aan Hippocrates. Diana Cardenas deed er onderzoek naar en ontdekte dat de uitspraak in kwestie pas sinds het begin van de vorige eeuw, en in de jaren 60 – 70, in deze vorm als citaat van Hippocrates verscheen.2

Hippocrates is de grondlegger van de medische eed. Tegenwoordig worden artsen hiermee, hoewel in een modernere vorm, na hun afstuderen nog altijd beëdigd. De oorspronkelijke Griekse eed luidt, letterlijk vertaald: “Ik zal leef- en diëetmiddelen inzetten ten bate van de zieken, volgens beste weten en oordeel; ik zal ze beschermen voor schade en onrecht.”

Hippocrates beschouwde voeding als een belangrijk hulpmiddel van de arts. Voedsel op zich is geen medicijn maar goede voeding heeft wel een sterke invloed op de gezondheid van mens en dier. Hij schreef hierover “De kracht van voeding reikt tot botten en tot alle delen van botten, tot pezen, tot aders, tot slagaders, tot spieren, tot membranen, tot vlees, vet, bloed, slijm, merg, hersenen, ruggenmerg, de darmen en al hun organen. onderdelen ; het reikt ook tot hitte, adem en vocht.”3

Sinds 2016 verdiep ik mij in paardenvoeding. Hoe meer ik erover las, hoe meer ik wilde weten. Ik was in de war door alle tegenstrijdige informatie. Én van de dertien-in-een-dozijn-producten die allemaal beweren het beste product voor mijn paard te zijn. Betekent dit dat hetzelfde product in een andere verpakking en een andere naam wordt verkocht? Mijn hoofd tolde toen ik voeder moest kiezen voor mijn opgroeiende  hengst. Iedereen aan wie ik advies vroeg, vertelde iets anders en had een andere mening. Producenten vonden alleen hun eigen voer geschikt en verkopers promootten het voer met de hoogste winstmarge. Ondertussen wist ik nog steeds niet wat het beste bij de behoeften van mijn paard zou passen. Online las ik dat ik etiketten moest lezen. Dan zou ik het weten. Maar, die labels vertelden me helemaal niets. Ik had geen idee waar ik naar keek en welke informatie voor mij belangrijk was. En die gekte herhaalde zich toen ik een paar maanden later een chronisch hoefbevangen Shetlandpony met PPID kreeg. 
Ik begrijp dus echt wat de gemiddelde paardeneigenaar doormaakt als het om paardenvoeding gaat.

Equi Nutri Care is ontstaan als antwoord op de heersende problemen in de paardenvoedingssector. Het is gebaseerd op de principes van transparantie, betaalbaarheid en op evidence based voeding

Het beslissende moment dat mijn keuze om paardenvoedingsadviseur te worden bevestigde, was toen ik de uitdagingen zag waarmee paardeneigenaren – die het slachtoffer werden van valse beloften en belachelijk dure producten die niets opleveren- te maken kregen. Paarden lijden onnodig onder het gebrek aan toegankelijke en betrouwbare informatie over goede voeding. Dus heb ik mijn ergernis omgezet in motivatie om paardenvoedingsadviseur te worden. Vastbesloten om een verschil te maken door de kenniskloof te overbruggen en paardeneigenaren in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen. In het belang van de gezondheid van hun paarden. 
Meer dan 1000 uur studie uitsluitend gericht op de anatomie en fysiologie van het digestieve systeem van het paard, weidemanagement, voeding en voedingsbiochemie geeft mij de noodzakelijke basis om de ingewikkelde voedingsbehoeften van paarden te begrijpen. En daarmee houdt het niet op. Mijn liefde voor deze majestueuze wezens en de wens om hun algehele gezondheid te verbeteren zijn de drijvende kracht achter mijn reis en motivatie om nog meer te leren waar en wanneer ik maar kan. 

Equi Nutri Care is dus ontstaan als antwoord op de heersende uitdagingen waarmee de paardenvoedingsindustrie wordt geconfronteerd. Gebaseerd op de principes van transparantie, betaalbaarheid en op wetenschappelijk bewezen voeding. Mijn missie, onze missie, is om u betrouwbare oplossingen te bieden, mythen te ontkrachten en betaalbare alternatieven te vinden die het welzijn van paarden boven winstmarges stellen. Wij begrijpen de financiële druk waarmee paardeneigenaren soms worden geconfronteerd.  Wij zijn van mening dat ieder paard optimale voeding verdient, ongeacht de financiële beperkingen van de eigenaar. Deze toewijding zorgt ervoor dat we aanbevelingen maken op basis van kwaliteitsproducten die aan redelijke prijzen worden aangeboden. Door producten toegankelijk te maken, streven we ernaar u in staat te stellen keuzes te maken die prioriteit geven aan de gezondheid van hun paard, zonder dat u daar veel geld voor hoeft uit te geven. En we gaan nog verder; wij geloven dat kennis de sleutel is tot een gezondere toekomst voor uw paard. Het is ons doel om u te informeren over paardenvoeding. Door nauwkeurige informatie te delen via workshops, artikelen, sociale media en online bronnen, stellen we paardeneigenaren in staat weloverwogen beslissingen te nemen over het dieet van hun paard.

Zo, kwam het team van Equi Nutri Care op het idee om vanaf januari 2024 maandelijks een column te publiceren. We hopen u hier nog vaak te mogen verwelkomen.
 

  1. Hessels, J., van As, S. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2006; 31: 58-64 HPU: Hoe Porfyrineonderzoek Uit de hand liep. Een wetenschappelijke benadering [] []
  2. Cardenas, D. Let not thy food be confused with thy medicine: The Hippocratic misquotation []
  3. http://www.perseus.tufts.edu/hoppertext?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0251%3Atext%3DAlim.%3Asection%3D7 []
error: De inhoud van deze website is beschermd!