La (R)évolution de la gestion moderne des chevaux : une approche globale des soins équins

Santé,Zorg en management


De wereld van paardenverzorging ondergaat langzaam maar zeker een make-over, mede dankzij dierenwelzijnsorganisaties die de boel (stevig) opschudden. Waar we ooit vasthielden aan traditionele methodes, maken we plaats voor moderne technieken gericht op het verbeteren van het welzijn van het paard.
Modern paardenmanagement omvat een holistische benadering: we kijken naar de fysieke, mentale en emotionele aspecten van paarden om hun gezondheid en geluk te garanderen.
Het doel van deze moderne aanpak? Op een duurzame manier het welzijn van paarden optimaliseren, hun prestaties verbeteren en de band tussen paard en eigenaar versterken.

Paardeneigenaren streven er tegenwoordig steeds meer naar om een ​​evenwichtige omgeving voor hun paarden te creëren, waarbij rekening wordt gehouden met elementen als sociale betrokkenheid, buitenspeeltijd en bevorderen van de geestelijke gezondheid. Het hoofddoel van de hedendaagse paardenverzorging is eenvoudigweg het algehele welzijn en plezier van het paard te garanderen en focust zich op de fysieke fitheid, mentale scherpte en emotionele stabiliteit van het paard. Bovendien streeft het moderne paardenmanagement ernaar om de prestaties te verbeteren, zowel in wedstrijdverband als bij vrijetijdsactiviteiten , door de trainings- en conditieschema’s van het paard te optimaliseren. Tegelijk wordt rekening gehouden met de ecologische voetafdruk door slimme technologieën, verantwoordelijk middelengebruik en verantwoorde alternatieve voedselbronnen in te zetten.

Binnen het vakgebied modern paardenmanagement, richt Equi Nutri Care zich liefdevol op het welzijn en de voeding van paarden, want daar ligt onze passie en expertise.

Modern paardenmanagement versus traditioneel management en natural horsemanship.

Modern paardenmanagement wordt gemakshalve omschreven als een gulden middenweg tussen de traditionele paardenverzorging en natural horsemanship. Het is meer dan dat.

Bij de traditionele manier van paardenverzorging ligt de nadruk op de basiszorg, zonder echt rekening te houden met de unieke behoeften van het paard zelf. Het is een one-size-fits-all aanpak, die stevig wortelt in de tijden van de eerste domesticatie van wilde paarden. Niet bepaald een hoogtepunt van paardvriendelijkheid.
Het moderne paardenbeheer gooit het over een andere boeg. Het combineert wetenschappelijke inzichten met individuele zorgplannen en een holistische kijk op het paard. Kortom, het is een benadering die net zo uniek is als je paard zelf.

Daar tegenover staat natural horsemanship. Hoewel die aanpak het idee verdedigt om een ​​band met het paard op te bouwen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en begrip, is het niet hetzelfde als modern paardenmanagement. Zeker, beide manieren delen enkele principes, zoals positieve bekrachtiging en respect voor het natuurlijke gedrag van het paard. De verschillende interpretaties van natural horsemanship zijn helaas niet altijd gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of de holistische benadering die praktijken voor modern paardenmanagement bieden.

Waarin verschilt modern paardenmanagement dan?

Moderne paardenverzorging brengt een frisse wind in de stal, met enkele innovatieve toevoegingen die het onderscheiden van de gebruikelijke, traditionele methodes. Deze omvatten:

  1. Voeding: De nadruk ligt op het belang van evenwichtige voeding op basis van ruwvoer en afgestemd op de behoeften van het individuele paard, rekeninghoudend met factoren zoals leeftijd, ras, werklast, huisvesting en gezondheidstoestand.
  2. Trainingsmethoden: Positieve trainingstechnieken zoals bijvoorbeeld clickertraining en de principes van natuurlijk horsemanship worden steeds populairder. In het moderne paardenmanagement worden deze technieken aangewend om het vertrouwen en de communicatie tussen paard en begeleider te versterken.
  3. Omgevingsverrijking: modern paardenmanagement richt zich op het creëren van een stimulerende omgeving voor paarden door minder tot geen stalopsluiting, sociale interacties, beweiding in kuddeverband en mentale stimulatieactiviteiten om verveling te voorkomen en stress te verminderen.
  4. Diergeneeskundige zorg: Regelmatige controles, tandheelkundige zorg en algemeen preventieve zorg zijn een integraal onderdeel van hedendaags paardenbeheer om vroege detectie en behandeling van gezondheidsproblemen te garanderen.

Een universele toetssteen: Implementatie in alle sectoren

Het maatwerk van hedendaags paardenbeheer kan worden geïmplementeerd in alle disciplines en volgens de specifieke behoeften van verschillende paardentypen, waaronder:

  • Prestatiepaarden: zelfs renpaarden en springpaarden profiteren van de gespecialiseerde aanpak van het modern paardenmanagement. Gerichte trainingsprogramma’s, een juiste voedingsbalans op basis van ruwvoer, kuddehuisvesting, en regelmatige veterinaire evaluaties optimaliseren hun prestaties en voorkomen blessures.
  • Gezelschapspaarden, met name de gepensioneerde of bejaarde exemplaren, verdienen een zorgplan dat hun comfort, lichamelijk en mentaal welzijn vooropstelt. Dit kan bereikt worden door gepaste huisvesting, een correcte voedingsbalans, en vriendelijke bewegingsroutines.
  • Jonge paarden Het komt nog al te vaak voor dat jonge paarden tot hun derde levensjaar ronddwalen, om dan abrupt onder handen te worden genomen. Vervolgens worden ze aan inspanningen onderworpen die niet geschikt zijn voor hun nog jonge, groeiende en zich ontwikkelende lichaam.
    Modern management van jonge paarden focust op een grondige, zorgzame aanpak die zich naast zaken als voedingsbehoeften en het opbouwen van een vertrouwensrelatie, richt op de essentie een ​​geleidelijk conditioneringsprogramma te implementeren die de gezondheid van het paard zo lang mogelijk ten goede komt.

Of je nu een particulier met twee paarden bent of een uitgestrekte ranch met honderden paarden bezit, een grote trainingsstal runt, of een pensionstal beheert, moderne paardenverzorging is toepasbaar in allerlei omgevingen.

  • Ranches blijven niet achter: Paarden die voor verschillende ranchactiviteiten worden gebruikt, krijgen een eersteklas behandeling. Dit zorgt ervoor dat ze gedurende de lange uren op divers terrein in topvorm blijven. Maar het gaat niet alleen om de paarden. Ook ranches kunnen de vruchten plukken van deze moderne managementmethoden. Een focus op het creëren van veilige, stimulerende omgevingen voor de paarden zorgt ervoor dat ze toegang hebben tot schoon water, schuilplaatsen, ruwvoer en mogelijkheden voor sociale interactie waarbij op een bijna natuurlijke manier de individuele behoeften en voorkeuren van elk paard worden ingevuld.
  • Grote stallen met talloze paarden profiteren ook van modern paardenmanagement door gestructureerde voedingsprogramma’s, gepersonaliseerde trainingsplannen en preventieve gezondheidsprotocollen voor elk paard toe te passen. Moderne paardmanagementpraktijken kunnen de werking in grote stallen stroomlijnen door technologie te gebruiken voor het bijhouden van gegevens, het plannen van dierenartsbezoeken en het monitoren van de gezondheid en prestaties van paarden. Dit bevordert efficiëntie en organisatie bij de zorg voor meerdere paarden.
  • Paardenpensions kunnen moderne paardenmanagementprincipes toepassen om eersteklas zorg te bieden aan de aan hen toevertrouwde paarden. Dit omvat persoonlijke voedingsplannen, regelmatige bewegingsroutines en het promoten van positieve trainingsmethoden om het welzijn en de training van de paarden te verbeteren. Modern paardenbeheer in paardenpensions kan ook gericht zijn op het creëren van een gastvrije en veilige omgeving voor paarden en hun eigenaren, met voorzieningen zoals goed onderhouden faciliteiten, veilige uitloopgebieden, sociale interactie door beweiding en huisvesting in kuddeverband, en professioneel personeel dat getraind is in moderne verzorgingspraktijken.

Samengevat, modern paardenmanagement is veelzijdig en aanpasbaar aan verschillende settings. Het gaat er namelijk om dat de principes om het welzijn en de optimale zorg van de paarden te waarborgen worden toegepast. Door moderne praktijken toe te passen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de paarden in hun specifieke omgevingen, kunnen eigenaren en verzorgers de gezondheid, het geluk en de prestaties van de paarden onder hun hoede garanderen.

Discussies

Het moderne paardenmanagement biedt ruimte en stimuleert gezonde discussies. De gedachtewisseling tussen bijvoorbeeld voorstanders van hoefbeslag en aanhangers van het barefoot trimmen is een discussie die al heel lang gaande is. Zowel aanhangers van de ene als de andere methode verdedigen vurig hun argumenten over de voordelen van hun voorkeur.

  • Hoefbeslag: Voorstanders van het beslaan van paarden menen dat dit de hoef van het paard beschermt, vooral in omgevingen met harde of ruwe oppervlakken en tijdens activiteiten die overmatige stress op de hoeven leggen, zoals springen of racen. Sommigen geloven dat beslaan bepaalde hoefproblemen kan corrigeren, extra tractie kan bieden en de prestaties kan verbeteren in disciplines die precieze bewegingen vereisen.
    Traditionele paardenverzorgers zien het beslaan vaak als een noodzakelijk onderdeel van de paardenverzorging, sinds eeuwen van generatie op generatie doorgegeven als standaardpraktijk voor het behoud van de hoefgezondheid en het voorkomen van blessures.
  • Barefoot trimming
    Voorstanders van barefoot trimming benadrukken het natuurlijke functioneren en de structuur van paardenhoeven en wijzen op de voordelen van het laten functioneren van de hoeven zoals de natuur dat bedoeld heeft. Zij stellen dat het beslaan van de hoeven de natuurlijke beweging beperkt, de circulatie vermindert en kan leiden tot hoefproblemen zoals contractie, kreupelheid en verminderde schokabsorptie. Voorstanders van barefoot trimming zijn van mening dat het gezondere hoeven bevordert, de circulatie verbetert en de algehele gezondheid van paarden verbetert, vooral in omgevingen waar paarden toegang hebben tot gevarieerd terrein en voldoende beweging.

Modern paardenmanagement geeft prioriteit aan het welzijn van het paard, erkent de inherente aard ervan en gebruikt dat om de gezondheid te bevorderen. Deze aanpak beschouwt het blootvoets paard als een eerste stap, maar erkent ook dat de situatie van elk paard uniek is en mogelijk moderne alternatieven op hoefijzers vereist.
In plaats van het oude antwoord op “waarom is je paard beslagen?” – een berustend “omdat het zo moet” – te aanvaarden, daagt het principe van modern paardenmanagement dit idee uit met de steun van gedegen wetenschappelijk bewijs, waarbij we nadrukkelijk stellen: “Nee, dat moet niet zo”.

De keuze tussen het gebruik van een traditioneel bit en het omarmen van bitloze theorieën is een ander twistpunt in de paardensportgemeenschap, met verschillende meningen over de invloed van elke methode op het welzijn en de communicatie van het paard.

  • Bit
    Voorstanders van het gebruik van een bit vinden dat het een duidelijke en directe communicatielijn creëert tussen de ruiter en het paard, wat zorgt voor precieze aanwijzingen tijdens de training en het rijden. Sommigen geloven dat een bit meer controle biedt over de bewegingen van het paard, vooral in intensieve disciplines die snelle reacties en nauwkeurige manoeuvres vereisen.
    Traditionalisten zien het bit vaak als een fundamenteel instrument in de paardentraining, met eeuwenoude praktijken die de effectiviteit ervan ondersteunen in het ontwikkelen van een partnerschap tussen paard en ruiter.
  • Bitloos
    Aanhangers van het gebruik van bitloze hoofdstellen benadrukken het potentiële ongemak dat een bit kan veroorzaken aan de mond en tanden van een paard. Ze dringen aan op het gebruik van alternatieven die net zo effectief kunnen communiceren zonder het bijbehorende ongemak van traditionele bitten, waardoor een meer vriendelijke en natuurlijke benadering van paardrijden en training wordt bevorderd. Degenen die voorstander zijn van bitloze methoden beweren dat ze het reactievermogen en de ontspanning van het paard kunnen verbeteren, de samenwerking bevorderen en de op vertrouwen gebaseerde band tussen paard en ruiter versterken.

Modern paardenmanagement streeft ernaar het welzijn en comfort van het paard voorop te stellen. Hedendaagse trainingstechnieken die passen bij bitloze theorieën worden ingezet om effectieve communicatie, vertrouwen en partnerschap tussen paard en ruiter te bevorderen.

Er wordt echter ook erkend dat dit vaak een verandering in de mindset van de ruiter vereist, die overweldigd kan worden door die keuze. In zo’n geval biedt modern paardenmanagement de ruimte om de meest paardvriendelijke alternatieven te onderzoeken, in de eerste plaats rekening houdend met de individuele voorkeuren en gevoeligheden van elk paard.

Ter conclusie

Modern paardenmanagement is dus niets meer dan een flexibele, persoonlijke aanpak die rekening houdt met de unieke kenmerken van elk paard, waaronder hun fysieke conditie, mentale welzijn en individuele voorkeuren. Het is een belangrijke stap vooruit in de paardenzorg, met de focus op het optimaliseren van de gezondheid, prestaties en welzijn van paarden via persoonlijke en holistische methoden. Door moderne paardenverzorgingstechnieken toe te passen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van elk paard, kunnen eigenaren ervoor zorgen dat hun paarden een gelukkig, gezond en vervullend leven leiden.

Wil jij weten hoe modern paardenmanagement bij jou geïmplementeerd kan worden, of wil je een lezing over hoe paardenwelzijn en voeding binnen het moderne paardenmanagement eruit ziet? Neem gerust geheel vrijblijvend contact op.

Share This :
error: De inhoud van deze website is beschermd!