Het is begrijpelijk dat veel paardeneigenaren denken te weten hoe ze hun paarden moeten voeren, vooral als ze al jaren ervaring hebben. De zin “Ja, maar ik heb al zoveel jaar paarden dus…” moet in onze praktijk zowat het meest gehoorde argument zijn. Mijn antwoord is net zo vaak: “Waarom lijden dan zoveel paarden aan een voedingsgerelateerde aandoening?”
 
Het antwoord is simpel: omdat paardenvoeding een complex onderwerp is dat verder gaat dan alleen het verstrekken van ruwvoer, een emmer krachtvoer en water.
 

Hier zijn enkele redenen waarom voedingsgerelateerde aandoeningen vaak voorkomen:

1. *Complexe voedingsbehoeften*: Paarden hebben unieke voedingsbehoeften die vrij complex kunnen zijn als je alle factoren die van invloed zijn bij elkaar moet puzzelen. Denk maar aan leeftijd, ras, activiteitenniveau, gezondheidstoestand, het seizoen, de huisvesting en nog andere factoren. Paarden voeden is geen ‘one-fits-all’ dingetje. Wat voor het ene paard werkt, is mogelijk niet geschikt voor een ander.

2. *Veranderingen in de leefomgeving*: Onze paarden leven niet meer in hun natuurlijke omgeving en worden gehouden in stallen of op beperkte weidegrond. Dit heeft invloed op hun voeding, omdat ze niet de variëteit aan grassen en planten krijgen die ze in het wild zouden eten.

3. *Onjuiste informatie*: Er is veel informatie beschikbaar over paardenvoeding, maar die is niet altijd nauwkeurig of wetenschappelijk onderbouwd. En soms lees ik ook wel eens informatie die pertinent niet waar is maar in het kraam van de poster past. Daardoor kan je onbedoeld verkeerde keuzes maken door verkeerde informatie te volgen.

4. *Gezondheidsproblemen*: Voedingsgerelateerde aandoeningen zoals maagzweren, hoefproblemen en ademhalingsproblemen kunnen het gevolg zijn van een onevenwichtige voeding. Zo goed als iedereen weet dat een dieet met te veel verkeerde koolhydraten kan leiden tot hoefbevangenheid, terwijl een tekort aan vezels bijdraagt aan maagzweren. Wat minder geweten is, is dat een kaliumtekort leidt tot verminderde prestaties, een onbalans in de koper- zinkratio aan de basis ligt van veel onverklaarbare gezondheidsproblemen en dat een teveel aan selenium niet alleen het paard kan vergiftigen maar ook de oorzaak kan zijn van rotstraal.

5. *Nieuwe inzichten en ontwikkelingen*: De wetenschap van paardenvoeding evolueert voortdurend. Wat vroeger als goed werd beschouwd, kan nu verouderd of zelfs schadelijk blijken te zijn. Regelmatig advies inwinnen zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste inzichten.

6. *Preventie van problemen*: Betrouwbaar voedingsadvies helpt om potentiële problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen. Een goed uitgebalanceerd dieet draagt bij aan een betere algemene gezondheid en prestaties van het paard. In tegenstelling tot wat velen geloven en beweren, is voeding geen medicijn. Maar het kan er wel voor zorgen dat medicijnen niet nodig zijn.

7. *Individuele behoeften*: Elk paard is anders. Zelfs binnen hetzelfde ras kunnen individuele verschillen betekenen dat ze verschillende voedingsbehoeften hebben. De reden hiervoor is eenvoudig te verklaren. De basis van het paard wordt in de eerste plaats genetisch bepaald. Deze is zelden voor twee paarden hetzelfde. In de tweede plaats bepaalt de periode in de baarmoeder en tijdens de eerste levensmaand de levenslange gezondheid van het paard. Pas daarna komen de factoren die eigen aan het paard zijn.

Door voedingsadvies in te winnen, kan je ervoor te zorgen dat het dieet van een paard optimaal is afgestemd op de specifieke behoeften, waardoor het risico op voedingsgerelateerde aandoeningen wordt verminderd en het welzijn en de prestaties van het paard worden verbeterd.

Discussieer met mee op onze social media-kanalen.

Let food be thy medicine and medicine be thy food

Voeding is de pijler van de paardenverzorging. Het verdient meer dan een bijrol, het hoort in de schijnwerpers te staan. Als paardenvoedingsadviseur zie ik het belang hiervan elke dag.

Het voeden en ondersteunen van uw paard is essentieel voor zijn gezondheid. Een goed gevoed paard is minder vatbaar voor ziekten, dankzij een sterk immuunsysteem. Daarnaast lijden veel paarden – op basis van onderzoek naar schatting maar liefst meer dan 85% – aan voedingsgerelateerde aandoeningen. Goede voeding is dus de basis voor een gezond paard. Zonder dat is elke medische behandeling minder effectief. In eenvoudige bewoordingen, we moeten het lichaam in een staat brengen waarin herstel mogelijk is voordat we kunnen beginnen met effectieve behandelingen.

Dat is precies zoals we de uitdrukking “Laat voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel” moeten interpreteren. Er wordt vaak beweerd dat dit citaat van Hippocrates is, maar het is nogal onduidelijk of dit echt zo is. Diana Cardenas ontdekte dat dit citaat voor het eerst in het begin van de vorige eeuw werd gebruikt. In de jaren zestig en zeventig kreeg het veel aandacht, en tegenwoordig wordt het citaat vaak aangehaald als richtlijn voor alternatieve voedingstherapieën.

Het is een erkend feit dat Hippocrates, de grondlegger van de medische eed, een diepe waardering had voor het belang van voeding. Zo gaat de originele eed ook: “Ik zal leef- en dieetmiddelen inzetten te bate van de zieken, volgens beste weten en oordeel; ik zal ze beschermen voor schade en onrecht.” We kunnen dus eigenlijk zeggen dat niet Jan Smuts maar Hippocrates de grondlegger was van het holisme en de holistische geneeskunde.

Echter, Hippocrates zag voeding niet als een medicijn, maar als een voor artsen krachtig hulpmiddel dat een aanzienlijke invloed heeft op de gezondheid van mens en dier. Hij schreef hierover: ”De kracht van voeding reikt tot botten en tot alle delen van botten, tot aders, tot slagaders, tot spieren, tot membranen, tot vlees, vet, bloed, slijm, merg, hersenen, ruggenmerg, de darmen en al hun organen, onderdelen; het reikt ook tot hitte, adem, vocht.”

Hoedanook, deze benadering van voeding als een integraal onderdeel van het welzijn is nog steeds relevant in de moderne geneeskunde. Het belang van een gebalanceerd dieet in het voorkomen en behandelen van ziekten, wordt steeds meer erkend. Voedingsstoffen kunnen bijvoorbeeld de immuunfunctie versterken, ontstekingen verminderen en het algehele energieniveau verbeteren.

Waarom zou dat voor paarden dan anders zijn? 

Het idee dat “je bent wat je eet” is een directe afleiding van Hippocrates’ wijsheid. Door het consumeren van natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen kunnen we niet alleen onze fysieke gezondheid optimaliseren, maar ook het mentale welzijn ondersteunen. Gezonde voeding helpt bij het reguleren van stemming, het verbeteren van cognitieve functies en het verminderen van stress.

Dat inzicht benadrukt ook de noodzaak van een holistische benadering van de gezondheid van paarden, waarbij voeding een centrale rol speelt. Een goed uitgebalanceerd dieet voorziet in de essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan de groei, het herstel en het algemene welzijn van het paard.

Het ook noodzakelijk om regelmatig de voedingsbehoeften van uw paard te evalueren. Dit varieert afhankelijk van leeftijd, ras, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. Een jonge, actieve hengst heeft andere voedingsbehoeften dan een oudere merrie die voornamelijk op de wei staat.

Het kiezen van de juiste voedselbronnen is een kunst op zich. Kwalitatief hoogwaardig hooi, en eventueel vitaminen en mineralensupplementen om tekorten te voorkomen, zijn de basis om de gezondheid van uw paard op peil te houden. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de verhoudingen van deze voedingsstoffen, aangezien een onevenwichtige inname kan leiden tot gezondheidsproblemen.

In de wereld van paardenverzorging is voeding meer dan alleen maar brandstof; het is de basis van een gezond, gelukkig en energiek leven voor uw paard.

error: De inhoud van deze website is beschermd!