...

Winterverzorging voor paarden

Weer en huisvesting,Zorg en management

Essentiële richtlijnen

Nu de winter nadert, worden we geconfronteerd met de uitdaging om onze paarden gezond en comfortabel door de koudere temperaturen en zwaardere weersomstandigheden te helpen. In deze blog bespreken we de essentiële ‘must do’-richtlijnen voor de winterverzorging, speciaal afgestemd op paardeneigenaren in onze regio’s. Door deze aanbevelingen op te volgen, kunt u het welzijn van uw paarden tijdens de koudere maanden garanderen.

Zorg voor voldoende geschikt onderdak

Een van de belangrijkste overwegingen bij de verzorging van paarden in de winter is het bieden van geschikte schuilplaats. Paarden moeten toegang hebben tot een stevige en winddichte schuilplaats, zoals een stal of een inloopstal, waar ze hun toevlucht kunnen zoeken tegen koude wind, regen en sneeuw. Zorg ervoor dat de schuilplaats ruim genoeg is om al uw paarden comfortabel te huisvesten en dat deze bescherming biedt tegen tocht en vocht.

Vers water

Een goede hydratatie is zelfs in de winter van levensbelang voor de gezondheid van uw paard. Het is belangrijk dat uw paard altijd toegang heeft tot vers en niet bevroren water. Overweeg het gebruik van geïsoleerde wateremmers of verwarmde waterbakken om te voorkomen dat het water bevriest. Het is een misverstand dat paarden in de winter minder water nodig hebben. Controleer dus dagelijks de waterinname om er zeker van te zijn dat uw paard voldoende drinkt. Een verminderde waterconsumptie in de winter kan het risico op koliek vergroten.

Pas het voedingsmanagement aan

Tijdens de winter hebben paarden een verhoogde energiebehoefte om de kou te bestrijden en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bekijk het voedingsplan van uw paarden en overweeg aanpassingen op basis van hun individuele behoeften. Zorg voor ruwvoer van hoge kwaliteit om aan hun energiebehoeften te voldoen en hun spijsverteringsstelsel optimaal te laten functioneren. Niet alle paarden hebben een verhoging van ruwvoer nodig. Raadpleeg indien nodig een paardenvoedingsadviseur om te bepalen of aanvullende voer of supplementen nodig zijn om aan specifieke voedingsbehoeften te voldoen.

Houd de lichaamsconditie en het gewicht in de gaten

Controleer gedurende de winter regelmatig de lichaamsconditie en het gewicht van uw paard. Houd de de lichaamsconditiescore bij om te beoordelen of uw paard een gezond gewicht behoud. Pas het dieet dienovereenkomstig aan en zorg voor voldoende voer zonder overgewicht of ondergewicht te veroorzaken. Houd er rekening mee dat paarden die zwaar werk verrichten of een hogere energiebehoefte hebben, tijdens de koudere maanden mogelijk extra calorieën nodig hebben.

Oefening en mentale stimulatie

Hoewel winterweer de mogelijkheden kan beperken, is lichaamsbeweging en mentale stimulatie belangrijk voor uw paard. Zorg voor regelmatige trainingsroutines om paarden actief te houden en gedragsproblemen te voorkomen die kunnen ontstaan als gevolg van opsluiting. Mentale stimulatie kan worden bereikt door het gebruik van traktatiepuzzels, speelgoed of positieve bekrachtigingstrainingen.

Hoefverzorging

De winter brengt uitdagingen met zich mee voor de hoefverzorging. De natte en modderige omstandigheden, vergroten het risico op hoefgerelateerde problemen, waaronder rotstraal en abcessen. Regelmatige hoefverzorging, inclusief schoonmaken, eventueel behandelen en/of juiste hoefbescherming, is noodzakelijk. Overleg met uw hoefverzorger om een geschikt schema op te stellen om veelvoorkomende wintergerelateerde hoefproblemen te voorkomen.
Sokkenpaarden, zoals Tinkers en Friezen, kunnen door de natte grond gevoelig zijn voor de ontwikkeling van mok.

Overwegingen bij dekengebruik

Niet alle paarden hebben in de winter een deken nodig. Paarden hebben een natuurlijk vermogen om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Oudere paarden, paarden met een verminderde gezondheid, geschoren paarden of paarden met beperkte schuilmogelijkheid kunnen wel baat hebben bij een geschikte deken. Houd rekening met de specifieke behoeften van uw paarden en raadpleeg eventueel een deskundige professional om te bepalen of en wanneer een deken nodig is

Ter conclusie

Winterverzorging voor paarden in België en Nederland vereist zorgvuldige aandacht voor hun specifieke behoeften in koudere weersomstandigheden. In onze regio kunnen de weersomstandigheden vrij sterk schommelen. Door voor voldoende beschutting te zorgen, vers zoet water te voorzien , het voedingsmanagement aan te passen en de lichaamsconditie te monitoren, door voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie, regelmatige hoefverzorging en juist dekengebruik, is het welzijn van uw paard gedurende het winterseizoen gegarandeerd. Vergeet niet dat elk paard uniek is. Stem uw winterverzorging af op de individuele behoefte voor een gezonde en comfortabele wintergevoel.

error: De inhoud van deze website is beschermd!

We gebruiken cookies om uw browse-ervaring te verbeteren, siteverkeer te analyseren en inhoud te personaliseren. Door deze site te blijven gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies in overeenstemming met ons privacybeleid.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.