Die (R)evolution der modernen Pferdehaltung: ein umfassender Ansatz für die Pferdepflege

Gesundheit,Pflege und Verwaltung


De (R)evolutie van modern paardenmanagement of paardenverzorging 2.0 is in opmars, mede door de inspanningen van dierenwelzijnsorganisaties die de huidige praktijken een nieuwe richting geven. De traditionele aanpak maakt plaats voor hedendaagse methoden die het welzijn van paarden vooropstellen. Bij hedendaags paardenmanagement staat een holistische visie centraal, waarbij het fysieke, mentale en emotionele welzijn van paarden wordt gewaarborgd. Maar wat betekent dat nou ‘holistisch’? Moeten we nu allemaal op geitenwollen sokken onze paarden uit de weide halen en wierook branden in de stal? En wat willen we bereiken met deze vernieuwde aanpak? Wel, daar gaan we het uitgebreid over hebben.

Het welzijn van het paard, daar draait het allemaal om. Met de juiste balans tussen sociaal contact, vrije uitloop en mentale stimulatie zorgen we voor een gelukkig en gezond paard. Of het nu gaat om recreatief rijden of wedstrijd rijden, we willen dat ons paard in topconditie is, zowel fysiek als mentaal. En dat bereiken we door een goed afgestemd trainings- en conditieschema. Maar we kijken verder dan het paard alleen, we houden ook rekening met onze impact op het milieu. Daarom maken we gebruik van slimme technologieën en zetten we in op duurzaamheid, zowel in het gebruik van middelen als in de voedselkeuze voor ons paard.

Equi Nutri Care, een toonaangevende speler in de moderne paardenmanagement sector, zet zich vol overgave in voor de gezondheid en voeding van paarden. Dit is waar onze hartstocht en deskundigheid samenkomen.

Modern paardenmanagement versus traditioneel management en natural horsemanship.

Het moderne paardenmanagement is geen compromis tussen traditionele paardenverzorging en natural horsemanship, maar een benadering die veel verder gaat.

De traditionele paardenverzorging, die terug te voeren is tot de eerste domesticatie van wilde paarden, biedt basiszorg en past een one-size-fits-all-aanpak toe, zonder veel aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van elk paard. Niet echt de belichaming van paardvriendelijkheid.

Modern paardenmanagement daarentegen, kiest een andere weg. Het combineert wetenschappelijke kennis met individuele zorgplannen en een holistische kijk op het paard. Het is een benadering die net zo uniek is als je paard zelf.

Tegenover deze aanpak staat natural horsemanship. Ondanks dat deze methode voorstander is van het opbouwen van een relatie met het paard op basis van wederzijds vertrouwen en begrip, is het niet hetzelfde als modern paardenmanagement. Hoewel beide benaderingen bepaalde principes delen, zoals positieve bekrachtiging en respect voor het natuurlijke gedrag van het paard, zijn de verschillende interpretaties van natural horsemanship niet altijd gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of de holistische benadering die kenmerkend is voor het moderne paardenmanagement.

Waarin verschilt modern paardenmanagement dan?

Moderne paardenverzorging blaast een frisse wind door de stal, met een paar vernieuwende elementen die het onderscheiden van de traditionele, klassieke aanpak. Deze omvatten:

  1. Voeding: Het welzijn van je paard start bij een uitgebalanceerd dieet, gebaseerd op ruwvoer en afgestemd op de specifieke behoeften van je paard. Of het nu gaat om een Shetlandpony of een volbloed renpaard, een veulen of een oudere merrie, een paard dat in de wei staat of een paard dat intensief getraind wordt – elk paard heeft andere voedingsbehoeften. Een deskundig voedingsplan houdt rekening met al deze factoren, zodat uw paard precies krijgt wat het nodig heeft.
Modern paardenmanagement is gericht op vertrouwen en communicatie tussen paard en rijder
Modern paardenmanagement is gericht op vertrouwen en communicatie tussen paard en rijder
  1. Trainingsmethoden: De opkomst van positieve trainingstechnieken, zoals de veelgebruikte clickertraining en de principes van natuurlijk paardrijden, is niet te stuiten. Deze moderne benaderingen van paardenmanagement zijn ontworpen om de band en communicatie tussen paard en begeleider te versterken.
  2. Omgevingsverrijking: Modern paardenbeheer focust op het vormgeven van een inspirerende leefwereld voor paarden, door het minimaliseren van stalopsluiting, het bevorderen van sociale interactie, het mogelijk maken van weidegang in kuddeverband en het voorzien van mentale stimulatie om verveling en stress tegen te gaan.
  3. Diergeneeskundige zorg: Voor een gezond paardenleven is het belangrijk om regelmatig een check-up te doen, een goede tandarts te hebben en preventieve maatregelen te nemen. Zo zorgen we ervoor dat we er op tijd bij zijn als er iets mis is.

Een allesomvattende aanpak? Holisme dus.

Ja, maar dat hoeft niet slecht te zijn. Integendeel zelfs. Een holistische benadering betekent het benaderen van de gezondheid en het welzijn van het paard als een geheel, waarbij zowel fysieke, emotionele als omgevingsfactoren in overweging worden genomen. In plaats van alleen symptomen te behandelen, richt een holistische benadering zich op het begrijpen van de onderliggende oorzaken van problemen en het bevorderen van algehele balans en harmonie.

Deze benadering kan verschillende aspecten omvatten zoals voeding, beweging, mentale stimulatie, sociale interactie en natuurlijke leefomstandigheden. Door bijvoorbeeld een dieet aan te passen aan de individuele behoeften van een paard en voldoende variatie en beweging te bieden, kunnen veel voorkomende gezondheidsproblemen voorkomen of verminderd worden.

Een van de grootste voordelen van een holistische aanpak is dat het niet alleen kan bijdragen aan een betere gezondheid op de lange termijn, maar ook aan een gelukkiger en tevredener paard. Door het welzijn van een paard als geheel te verbeteren, kunnen eigenaren en verzorgers een dieper inzicht krijgen in de behoeften en gedragingen van hun dieren, wat leidt tot meer voldoening en succes in de interactie met hen.

Holisme is geen pseudoniem voor vage praktijken en kwakzalverij
Holisme is geen pseudoniem voor vage praktijken en kwakzalverij

Een holistische benadering is geen synoniem voor kwakzalverij!

Het is belangrijk op te merken dat een ‘holistische benadering’ niet per definitie gelijkgesteld moet worden met zweverige of ongegronde praktijken. Holisme is geen synoniem voor middeleeuwse alchemie, hocus-pocus-therapie of ander charlatanisme. Integendeel, gekwalificeerde holistische behandelaars combineren wetenschappelijk onderbouwde en traditionele methoden met moderne inzichten om het beste resultaat op de minst belastende wijze voor het paard te bereiken. De focus ligt op een evenwichtige en geïntegreerde aanpak te vinden die past bij het individuele paard en de specifieke situatie.

Een universele toetssteen: Implementatie in alle sectoren

Het zorgvuldig afstemmen van paardenbeheer op de hedendaagse behoeften is toepasbaar binnen elke discipline en afgestemd op de specifieke vereisten van diverse paardentypen, waaronder:

  • Prestatiepaarden: Zelfs de snelste renpaarden en hoogste springpaarden bloeien op dankzij de verfijnde benadering van hedendaags paardenmanagement. Met programma’s op maat, een perfecte voedingsmix gebaseerd op ruwvoer, groepshuisvesting en regelmatige checks door de dierenarts, tillen we hun prestaties naar nieuwe hoogten en houden we blessures op een afstand.
  • Gezelschapspaarden: Met name onze oudere en gepensioneerde exemplaren verdienen een zorgplan dat comfort en welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk, vooropstelt. Dit kan worden bereikt door geschikte huisvesting, een evenwichtige voeding en vriendelijke bewegingsoefeningen.
  • Jonge paarden Het is niet ongewoon dat jonge paarden tot hun derde levensjaar ongestuurd blijven, om vervolgens plotseling te worden getraind. Deze training kan vaak te intens zijn voor hun nog jonge, groeiende en ontwikkelende lichamen. Het hedendaagse beheer van jonge paarden focust op een grondige en zorgzame aanpak. Naast voedingsbehoeften en het opbouwen van een vertrouwensband, is het essentieel om een geleidelijk conditieprogramma te implementeren dat de gezondheid van het paard voorop stelt.
Modern paardenmanagement is in alle settings toepasbaar
Modern paardenmanagement is in alle settings toepasbaar

Of u nu twee paarden in de achtertuin hebt staan, of een ranch bezit met een kudde van honderden, of u nu een trainingsstal hebt of een pensionstal beheert, moderne paardenverzorging is overal van toepassing.

  • Ranches laten niets aan het toeval over. Paarden, de sterren van de ranch, krijgen een VIP-behandeling om ervoor te zorgen dat ze de lange dagen op diverse terreinen aankunnen. Maar laat u niet misleiden, het is niet alleen omwille van de paarden. Ook de ranches zelf profiteren van deze
    geavanceerde methoden. De nadruk ligt op het creëren van veilige, stimulerende omgevingen voor de paarden, met toegang tot schoon water, schuilplaatsen, ruwvoer en sociale interactiemogelijkheden. Zo wordt op een bijna natuurlijke manier tegemoet gekomen aan de individuele behoeften en voorkeuren van elk paard.
  • Grootschalige paardenstallen waar talrijke paarden gehuisvest zijn, profiteren aanzienlijk van hedendaags paardenbeheer. Dit komt tot uiting in gestructureerde voedingsprogramma’s, op maat gemaakte trainingsplannen en preventieve gezondheidsprotocollen voor ieder individueel paard. Het gebruik van moderne paardenbeheerpraktijken kan de bedrijfsvoering in grootschalige stallen bevorderen door technologie toe te passen voor het bijhouden van gegevens, het inplannen van dierenartsbezoeken en het continu bewaken van de gezondheid en prestaties van de paarden. Dit draagt bij aan een efficiënte en georganiseerde verzorging van meerdere paarden.
  • Paardenpensions kunnen hedendaagse paardenzorgprincipes hanteren om topzorg te verlenen aan de paarden die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Dit omvat het op maat maken van voedingsplannen, het instellen van regelmatige trainingsroutines en het bevorderen van constructieve trainingsmethoden om zowel het welzijn als de training van de paarden te verbeteren. Hedendaags paardenbeheer in paardenopvangcentra kan ook gericht zijn op het vormen van een uitnodigende en veilige omgeving voor paarden en hun eigenaren, met voorzieningen zoals goed onderhouden faciliteiten, veilige weidegebieden, sociale interactie door middel van weidegang en kuddehuisvesting, en professioneel personeel dat bekwaam is in moderne zorgpraktijken.

In een notendop, het beheer van moderne paarden is net zo gevarieerd als de paarden zelf. Het gaat over het toepassen van zorgprincipes die het welzijn van de paarden garanderen. Door in te spelen op de unieke behoeften van elk paard, kunnen eigenaars en verzorgers zorgen voor de gezondheid, het geluk en de prestaties van hun paarden. Het is een kwestie van het juiste doen, voor elk paard, in elke situatie.

Discussies

In de paardenwereld zijn er levendige gesprekken tussen voorstanders en critici van bepaalde trends en methoden.
In de paardenwereld zijn er levendige gesprekken tussen voorstanders en critici van bepaalde trends en methoden.

Het hedendaagse paardenbeheer is een plek waar open gedachten en gezonde debatten worden aangemoedigd. Neem bijvoorbeeld de langdurige dialoog tussen voorstanders van hoefbeslag en voorstanders van het onbeslagen trimmen. Beide groepen pleiten gepassioneerd voor de voordelen van hun respectievelijke methoden.

Hoefverzorging:

  • Hoefbeslag: Hoefbeslag heeft zijn aanhangers. Zij zien het als een manier om paardenhoeven te beschermen, vooral bij het betreden van harde of ruwe terreinen en bij activiteiten die een zware belasting voor de hoeven vormen zoals springen of racen. Sommigen zijn van mening dat
    hoefbeslag helpt bij het corrigeren van bepaalde hoefproblemen, het verbeteren van de grip en het verhogen van de prestaties in disciplines die nauwkeurige bewegingen vereisen. Hoefbeslag wordt vaak gezien als een essentieel onderdeel van de paardenverzorging, een traditie die al eeuwenlang van generatie op generatie is doorgegeven. Het wordt beschouwd als een standaardpraktijk
    voor het behoud van de hoefgezondheid en de preventie van blessures.
  • Barefoot trimming: Barefoot trimming legt de nadruk op het behoud van de natuurlijke functie en structuur van paardenhoeven. Het idee is dat het de hoeven laat werken zoals de natuur het bedoeld heeft. Het argument is dat het beslaan van hoeven de natuurlijke beweging beperkt, de circulatie vermindert en kan leiden tot hoefaandoeningen zoals contractie, kreupelheid en verminderde schokabsorptie. De voorstanders van barefoot trimming zijn van mening dat het de gezondheid van de hoeven bevordert en de algehele gezondheid van het paard verbetert, vooral in omgevingen waar paarden toegang hebben tot gevarieerd terrein en voldoende beweging.
De visie van het modern paardenmanagement op hoefverzorging:

Het welzijn van het paard staat centraal in het moderne paardenmanagement. Er wordt aandacht besteed aan de aard van het dier en deze inzichten worden gebruikt om de gezondheid te bevorderen. Het blootvoets paard wordt gezien als een eerste stap, echter erkennen we dat elke situatie uniek is en kan vragen om moderne alternatieven voor hoefijzers. Het traditionele antwoord op de vraag “waarom is je paard beslagen?” – een simpele “omdat het moet” – wordt uitgedaagd. Met steun van solide wetenschappelijk bewijs stellen we met overtuiging: “Nee, dat hoeft niet zo te zijn”.

Bitgebruik

Het kiezen tussen het vasthouden aan een traditioneel bit of het verkennen van bitloze benaderingen is een punt van discussie in de wereld van de paardensport. Er zijn uiteenlopende standpunten over hoe elke methode het welzijn en de communicatie van het paard beïnvloedt.

  • Bit: Liefhebbers van bitgebruik zijn er stellig over: het vormt een heldere en rechtstreekse lijn van communicatie tussen ruiter en paard, wat leidt tot nauwkeurige instructies tijdens training en rijden. Ze geloven dat een bit extra controle biedt over de paardenbewegingen, vooral in veeleisende disciplines die snelle reacties en precieze bewegingen vereisen. Traditionalisten zien het bit vaak als een essentieel onderdeel van de paardentraining, met eeuwenoude methoden die de doeltreffendheid ervan ondersteunen in het opbouwen van een partnerschap tussen paard en ruiter.
  • Bitloos: Voorstanders van bitloze hoofdstellen stellen het comfort van het paard voorop. Ze wijzen op de mogelijkheid van irritatie die een bit kan veroorzaken in de mond en tanden van een paard. Ze pleiten voor alternatieven die op een vriendelijke manier met het paard kunnen communiceren, zonder het ongemak dat traditionele bitten soms veroorzaken. Deze aanpak bevordert een natuurlijker benadering van paardrijden en training. Voorstanders van bitloze methoden geloven dat deze het paard meer op zijn gemak stellen, de samenwerking verbeteren en de band tussen paard en ruiter versterken, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.
De visie van het modern paardenmanagement op bitgebruik

In het hedendaagse paardenmanagement staat het welzijn en comfort van het paard centraal. Actuele trainingsmethoden, afgestemd op bitloze theorieën, worden gebruikt om effectieve communicatie, vertrouwen en een partnerschap tussen paard en ruiter te versterken.
Het is evenwel duidelijk dat dit vaak een verandering in denkwijze van de ruiter vergt, die zich mogelijk overweldigd voelt door deze keuze. In zo’n situatie biedt modern paardenmanagement de mogelijkheid om de meest paardvriendelijke alternatieven te verkennen, met voorrang voor de individuele voorkeuren en gevoeligheden van elk paard. Het is belangrijk te benadrukken dat zowel voor de ene als voor de andere methode er bepaalde vereisten gelden, waaronder een goed passend en correct geplaatst hoofdstel.

Ter conclusie

Moderne paardenzorg is flexibel en persoonlijk, met oog voor het unieke karakter van elk paard – zijn fysieke gesteldheid, mentale gezondheid en persoonlijke voorkeuren. Deze aanpak, die zich richt op de optimalisatie van gezondheid, prestaties en welzijn door middel van op maat gemaakte en holistische methoden, is een grote stap voorwaarts in de zorg voor paarden. Door technieken toe te passen die specifiek op elk paard zijn afgestemd, zorgen eigenaren ervoor dat hun paarden een gelukkig, gezond en vervuld leven leiden.

Wat kan Equi Nutri Care voor u betekenen?

Wilt u weten hoe modern paardenmanagement bij u geïmplementeerd kan worden, of wilt u een lezing over hoe paardenwelzijn en voeding binnen het moderne paardenmanagement eruit ziet? Neem gerust geheel vrijblijvend contact op via dit formulier.

Share This :
error: De inhoud van deze website is beschermd!