...

Food for Success

Gezondheid,Voedingmanagement,Zorg en management

Voedingsstrategieën voor topprestaties bij paarden

Voor prestatiepaarden speelt de gekozen voedingsstrategie een belangrijke rol voor het succesvol presteren. Of u nu een wedstrijdruiter of manegehouder bent, toeristen in een koets rondrijdt of als eigenaar gewoon het beste wilt voor uw paard, inzicht in de voedingsbehoefte van het paard is de sleutel tot succes. Goede voeding ondersteunt niet alleen de algehele gezondheid, maar biedt ook de noodzakelijke brandstof en voedingsstoffen voor topprestaties. In deze blogpost gaan we dieper in op de belangrijkste aspecten van voedingsstrategieën voor topprestaties bij paarden en verkennen we strategieën om hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken.

Een nauwkeurig inzicht in de werklast is essentieel

Vergeleken met recreatiepaarden, hebben prestatiepaarden een aanzienlijk hogere energiebehoefte. Hoe meer de fysiologie van het paardenlichaam ontwikkelt, hoe groter de energiebehoefte wordt. Het is van cruciaal belang om de voeding van het paard af te stemmen op deze specifieke energiebehoefte. Het samenstellen van een dieet voor prestatiepaarden komt erop neer dat we inzicht hebben in het metabolisme en de verschillende energiebronnen in relatie tot de te leveren inspanning. We moeten rekening houden met die energiebehoefte om ervoor te zorgen dat er tot het einde van de oefening voldoende brandstof voorradig is.
Afhankelijk van de soort inspanning evalueren we hoe we aan de behoefte kunnen voldoen, of er extra voedingsstoffen nodig zijn ter ondersteuning of extra energie. Een paard dat duurprestaties levert, heeft meer voordeel bij een vezelrijk dieet terwijl een paard dat op snelheid presteert meer voordeel haalt uit snelle energie die de spieren moet voeden.
Als paardenvoedingsadviseur stellen we vast dat de arbeid die paarden verrichten meestal zwaar overschat wordt. Met uitzondering van racepaarden en paarden die op topniveau presteren, verrichten de meeste paarden niet de inspanning die door organisaties als CVB omschreven wordt als lichte, gemiddelde, zware of zeer zware arbeid. Als gevolg worden veel paarden overvoed en krijgen ze teveel en/of verkeerde voedingsstoffen binnen.

aantal uur per weekStap duurDraf duurGalop duur Rengalop duurJumping
Lichte Arbeid1 – 3 40%50%10%0%0%
Gemiddelde Arbeid3 – 530%55%10%0%5%
Zware Arbeid4 – 520%50%15%10%5%
Zeer Zware Arbeid variabel, voorbeeld racepaarden, olympische paarden, werkpaarden in de bosbouw
voorbeeld arbeidstabel

Kwaliteitsvoer als basis

Ruwvoer moet de basis vormen van het dieet van een prestatiepaard. Niet het krachtvoer. Ruwvoer levert essentiële vezels, die helpen bij de spijsvertering, waardoor de darmgezondheid wordt behouden en spijsverteringsproblemen voorkomen. Hoogwaardig ruwvoer zorgt voor een constante aanvoer van voedingsstoffen, bevordert een gezond gewicht en ondersteunt het algehele welzijn. Regelmatige evaluatie van de ruwvoerkwaliteit en, indien nodig, passende aanvulling moeten een prioriteit zijn. Schoon, stof- en schimmelvrij ruwvoer is essentieel voor prestatiepaarden die efficiënt veel lucht moeten verplaatsen. Paarden kunnen hun longinhoud niet vergroten door training. Schone en zuivere longen zijn een absolute noodzaak voor het leveren van prestaties.
Ruwvoeranalyse is voor prestatiepaarden geen luxe maar noodzaak. Zo weet u precies wat uw paard aan energie en voedingsstoffen binnen krijgt en waar en hoe u moet bijsturen. Een ruwvoeranalyse kan u hier bestellen.

Breng het voedingsprofiel in evenwicht

Naast energie hebben prestatiepaarden een evenwichtige inname van essentiële voedingsstoffen nodig. Eiwitten, vitaminen, mineralen en vetten zijn allemaal onmisbaar voor de spierontwikkeling, de gezondheid van de gewrichten, de immuunfunctie en de energieproductie. Veel paardeneigenaren weten niet welk dieet hun paard nodig heeft. Ze kijken naar commerciële voeders zonder te begrijpen wat er op het etiket staat. Ze geloven de gouden bergen die de fabrikant belooft en hopen op het beste. Een dierenarts of een paardenvoedingsadviseur zorgt voor een dieet dat is afgestemd op de specifieke behoeften van het paard. Een passend voedingsmanagement of aanbevolen supplementen kunnen eventuele tekortkomingen aanpakken. Het voorkomt ook dat het paard een onevenwichtig dieet en ongepaste suppletie toegediend krijgt waardoor andere gezondheidsproblemen ontstaan. De meeste paarden die lichte tot gemiddelde arbeid verrichten, hebben geen aanvullende supplementen nodig. Voorwaarde is dat zij hoogwaardig ruwvoer en op het paard afgestemd aanvullend voer krijgen.

Hydratatie is de sleutel

Een goede hydratatie is essentieel voor prestatiepaarden. Uitdroging heeft een negatieve invloed op de prestaties. Het uithoudingsvermogen vermindert en het risico op hittestress is groter. Schoon, zoet water zonder toevoegingen moet te allen tijde vrij beschikbaar zijn, ook tijdens het sporten. Elektrolytensuppletie kan nodig zijn om de verloren mineralen door zweet aan te vullen.

Voedingsstrategieën voor prestaties

Voedingsstrategieën kunnen de prestaties verder verbeteren. Meerdere kleinere maaltijden per dag hebben doorgaans de voorkeur. Het dagelijkse rantsoen verdelen over meerdere kleine maaltijden helpt bij de vertering en opname van voedingsstoffen en voorkomt spijsverteringsproblemen. Zorg er wel voor dat het paard nooit langer dan 4 uur zonder eten staat.
Het voedingsmanagement voor, tijdens of na een wedstrijd aanpassen kan voor sommige paarden noodzakelijk zijn. Besteed zorgvuldige aandacht aan het tijdstip van voeren in relatie tot lichaamsbeweging om ongemak of koliek te voorkomen. Regelmatige controle van de lichaamsconditiescore en het dienovereenkomstig aanpassen van het voedingsmanagement zijn cruciaal om een ideaal gewicht te behouden. De meeste prestatiepaarden hebben lichaamsconditiescores tussen de 4 en 6 op de Henneke-schaal, afhankelijk van de discipline waarin zij presteren. Over- en ondergewicht zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid maar hebben ook een negatieve invloed op de prestaties van het paard.

Ter conclusie

Het bereiken van topprestaties bij paarden vereist een alomvattende benadering van voedingsstrategie. De juiste balans tussen energie, voedingsstoffen en hydratatie is essentieel voor het ondersteunen van de algehele gezondheid, de spierontwikkeling en het uithoudingsvermogen. Inzicht in de specifieke behoeften van prestatiepaarden en nauwe samenwerking met professionals, zoals dierenartsen of voedingsadviseurs, kan de voeding optimaliseren en hen helpen uitblinken in hun respectievelijke disciplines. Vergeet niet dat een goed gevoed paard een paard is dat klaar is om op zijn best te presteren.

error: De inhoud van deze website is beschermd!

We gebruiken cookies om uw browse-ervaring te verbeteren, siteverkeer te analyseren en inhoud te personaliseren. Door deze site te blijven gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies in overeenstemming met ons privacybeleid.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.