...

Voedingsmanagement voor minipaarden.

Gezondheid,Voedingmanagement,Zorg en management

Hetzelfde als grote paarden en toch anders.

In de praktijk komen we het vaker tegen dan we zouden willen; minipaarden die onbedoeld lijden onder een ondoordachte aanschaf. Vaak worden ze gekocht als een leuk bedoeld cadeau voor de kinderen of kleinkinderen zonder volledig te begrijpen welke verantwoordelijkheden en zorg het bezit van een minipaard met zich meebrengt. Ze worden als veredelde grasmaaier in de tuin of een weitje gezet om hun ding te doen. Hoewel miniatuurpaarden vanwege hun kleine formaat schattig en beheersbaar lijken, hebben ze nog steeds goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en diergeneeskundige zorg nodig. Het verwaarlozen van deze essentiële aspecten kan leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs het leven van het paard in gevaar brengen.
Hoewel de basis hetzelfde is, verschilt het voedingsmanagement van deze kleine paardachtigen van dat van hun grotere tegenhangers. In deze blogpost onderzoeken we de overwegingen bij het voeren van verschillende rassen miniatuurpaarden en belichten we de belangrijkste verschillen met andere paarden.

Karakteristieke voedingsbehoeften

Miniatuurpaarden hebben, net als grotere rassen, een uitgebalanceerd dieet nodig om hun gezondheid en welzijn te behouden. Dat geldt ook voor de Shetlandpony. Vanwege hun kleinere formaat is het echter noodzakelijk om rekening te houden met hun specifieke voedingsbehoeften. Hier zijn enkele belangrijke punten waarmee u rekening moet houden:

  • Gecontroleerde porties: De grootste oorzaak van voedingsgerelateerde problemen bij minipaarden is onaangepaste porties. Miniatuurpaarden hebben kleinere porties voer nodig. Pas het rantsoen aan op basis van gewicht en activiteitenniveau om overvoeding of ondervoeding te voorkomen.
  • Hoogwaardig ruwvoer: Zorg voor hooi of weidegras van goede kwaliteit om aan hun vezelbehoeften te voldoen. Houd hun gewicht in de gaten en pas de hoeveelheid ruwvoer dienovereenkomstig aan. Ook voor minipaarden is een verhouding van 1,25 – 1,5% van hun lichaamsgewicht voor het voeren van ruwvoer een goede basis voor het dagelijkse rantsoen. Let wel, dit is op basis van droge stof.
  • Krachtvoer en supplementen: Miniatuurpaarden hebben mogelijk minder aanvullend voeder nodig dan grotere rassen. Kies een voer dat specifiek is afgestemd op hun voedingsbehoeften en zorg voor een evenwicht tussen eiwitten, vitamines en mineralen. Raadpleeg een paardenvoedingsadviseur voor advies.

Rasspecifieke overwegingen

De ene mini is de andere niet. Het metabolisme van de Felabella heeft andere behoeften dan de Shetlandpony. Een andere factor waarmee rekening moet gehouden worden is dat de meeste minipaarden weinig tot geen beweging krijgen en dus de neiging hebben om snel te dik te worden.

Shetlandpony

Hoewel het technisch gezien geen miniatuurpaard is, worden Shetlandpony’s vaak als minipaard gegroepeerd vanwege hun kleine formaat. Voedingsoverwegingen voor Shetlandpony’s zijn voornamelijk gericht op gewichtscontrole. Shetlandpony’s hebben als koudbloed de neiging om snel en makkelijk aan te komen. Een gebalanceerd dieet, gecontroleerde begrazing en niet te rijk ruwvoer kan zwaarlijvigheid en andere problemen voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor het behoud van hun fysieke en mentale welzijn. Combineer een uitgebalanceerd dieet met voldoende fysieke activiteit om hun algehele gezondheid te ondersteunen.

Felabella

Afkomstig uit Argentinië, zijn Falabella-minipaarden een van de kleinste paardenrassen. Houd bij het voeren rekening met een beperkte voeropname. Deze paarden hebben een lagere stofwisseling en een beperkte voeropnamecapaciteit. Zorg voor kleine, frequente maaltijden gedurende de dag om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Kies krachtvoer met een hoge nutriëntendichtheid om aan hun voedingsbehoeften te voldoen, terwijl de porties klein kunnen blijven.

NMPRS en AMH

Zowel de Nederlandse als Amerikaanse minipaarden zijn een populair ras dat bekend staat om hun veelzijdigheid. Deze paarden hebben de neiging gemakkelijk aan te komen, dus houd hun lichaamsconditie nauwlettend in de gaten en pas hun dieet dienovereenkomstig aan. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden. Vanwege hun kleine omvang kunnen gebitsproblemen een uitdaging vormen. Regelmatige gebitscontroles zijn van groot belang om goed te kunnen blijven kauwen en voor de vertering van het voedsel.

Ter conclusie

Het voeren van minipaarden vereist aandacht voor hun unieke voedingsbehoeften. Door de overwegingen die specifiek zijn voor elk ras, zoals portiecontrole, hoogwaardig voer en rasgerelateerde uitdagingen, kunt u optimale voeding bieden en hun welzijn bevorderen. Vergeet niet om een paardenvoedingsadviseur of dierenarts te raadplegen voor gepersonaliseerde voedingsadviezen op basis van de individuele behoeften van uw minipaard. Met de juiste verzorging en een uitgebalanceerd dieet kunnen deze prachtige dieren gedijen en hun eigenaren jarenlang plezier bezorgen.

Het voedingsmanagement voor minipaarden
error: De inhoud van deze website is beschermd!

We gebruiken cookies om uw browse-ervaring te verbeteren, siteverkeer te analyseren en inhoud te personaliseren. Door deze site te blijven gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies in overeenstemming met ons privacybeleid.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.