Van gras naar hooi: seizoensgebonden voeding voor paarden

Ruwvoer,Voedingmanagement

De zwoele zomerzon maakt stilaan plaats voor de knusse herfstkou, en daarmee veranderen ook de voedingsbehoeften van onze paarden. Net zoals wij onze winterjas uit de kast halen, hebben paarden baat bij een seizoensgebonden dieet om hun gezondheid op peil te houden. In dit blog
duiken we in het belang van seizoensgebonden voeding voor paarden en geven we handige tips om dit in de dagelijkse routine te verwerken.

Waarom seizoensgebonden voeding?

Aanpassing aan temperatuurverandering

Naarmate de herfst vordert en de temperaturen dalen, kan het zijn dat paarden wat extra brandstof nodig hebben om warm te blijven. Dit is met name het geval voor paarden die de meeste tijd buiten doorbrengen. Maar ook paarden met een lage body condition score of seniorpaarden kunnen behoefte hebben aan meer energie. Een manier om dit te bereiken is door de hoeveelheid calorieën in hun dieet te verhogen, wat kan helpen om het energieverlies dat ontstaat door het koude weer te compenseren. Vetten zijn een geweldige manier om dit te doen, omdat ze een geconcentreerde bron van energie zijn en gemakkelijk kunnen worden toegevoegd aan het dieet van het paard in de vorm van oliën of vetrijke supplementen.

Veranderende voedingsstoffenbehoeften

Elk seizoen brengt unieke uitdagingen en behoeften met zich mee als het gaat om de gezondheid van uw paard. Maar de verschuiving in kwaliteit en eisen van het voer zijn aanzienlijk vanaf de herfstperiode. De dalende temperatuur beïnvloedt de weiden en daardoor de beschikbaarheid van vers gras, wat kan leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het is belangrijk om deze tekorten aan te vullen met een goed uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen.

Aan de andere kant wordt het gras gevaarlijker voor paarden. Als de temperatuur onder de vijf graden daalt, stopt het gras met groeien en gaat het suikers opslaan om later te gebruiken. Dit kan problematisch zijn voor paarden met overgewicht, paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of paarden die gevoelig zijn voor koliek.

Ondersteuning van de vacht en de huidgezondheid

Als de dagen korter worden, begint het proces van van vachtwisseling bij paarden. Dit natuurlijk proces waarbij de zomervacht plaats maakt voor een warmere winterjas, begint al na de midzomernacht in juni maar zet vooral door in de late zomer en nazomer. Een gezonde vacht is niet alleen esthetisch aantrekkelijker maar ook functioneel, omdat het helpt om warmte vast te houden.
De basis voor een goede vachtwisseling wordt al in de voorgaande seizoenen gelegd. Het dieet in de winter bepaalt de kwaliteit van de zomervacht en andersom. Zo is het ook met de vachtwissel. Dat wil niet zeggen dat u machteloos moet toezien als uw paard dit proces niet helemaal probleemloos doorstaat. Voeding speelt namelijk een cruciale rol in de gezondheid van de huid en vacht. Een van de meest onderschatte effecten van de vachtwisseling is de hoeveelheid energie die het kost. Pas dus indien nodig het rantsoen van het paard hierop aan. Daarnaast zijn voedingsstoffen als hoogwaardige eiwitten, zink, vitamine A, Omega-3 en omega-6 vetzuren, gevonden in lijnzaad of visolie, belangrijke componenten die kunnen helpen.

Praktische tips voor seizoensgebonden voeding

Herfstgroenten en fruit integreren

Herfst is een uitstekende tijd om seizoensgebonden groenten zoals pompoen en wortels in het dieet van je paard op te nemen. Deze groenten zijn niet alleen rijk aan vezels, wat essentieel is voor een gezonde spijsvertering, maar ook rijk aan vitamines zoals vitamine A en C, die bijdragen aan een sterk immuunsysteem.

Vezelrijk hooi verstrekken

Omdat de grasgroei in de herfst afneemt, wordt hooi een belangrijke bron van ruwvoer. Zorg ervoor dat uw paard voldoende vezelrijk hooi krijgt om de spijsvertering gezond te houden. Overweeg verschillende soorten hooi, zoals timothee en luzerne, om een gevarieerd dieet te bieden.

Aanpassen van supplementen

Afhankelijk van de individuele behoeften van uw paard, kan het zinvol zijn om specifieke supplementen toe te voegen aan hun dieet. Probiotica zoals biergist kunnen een waardevolle toevoeging zijn om de darmgezondheid te ondersteunen, vooral tijdens deze seizoensovergang wanneer paarden vatbaarder zijn voor spijsverteringsproblemen. Evenzo kunnen supplementen met extra vitamines en mineralen helpen om eventuele tekorten aan te vullen.

Belangrijke overwegingen

Individuele Verschillen

Elk paard is uniek en heeft zijn eigen specifieke behoeften. Factoren zoals leeftijd, activiteitenniveau, gezondheidstoestand en ras kunnen allemaal van invloed zijn op de voedingsbehoeften van uw paard. Het is belangrijk om een voedingsplan op te stellen dat is afgestemd op de individuele eisen van je paard.

Overleg eventueel met een dierenarts of voedingsadviseur

Het is altijd aan te raden om samen te werken met een dierenarts of een gecertificeerde voedingsadviseur bij het aanpassen van het dieet van uw paard. Zij kunnen helpen bij het identificeren van eventuele voedingstekorten en aanbevelingen doen voor de juiste supplementen en voer.

Geleidelijke overgang

Wanneer u veranderingen aanbrengt in het dieet van uw paard, is het belangrijk om dit geleidelijk te doen. Een plotselinge verandering kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals koliek. Introduceer nieuw voer en supplementen langzaam, over een periode van 1-2 weken, om uw paard de tijd te geven om zich aan te passen.

Ter conclusie

Seizoensgebonden voeding is een essentieel aspect van het beheer van de gezondheid en het welzijn van uw paard. Door in te spelen op de veranderende voedingsbehoeften die elk seizoen met zich meebrengt, kan u ervoor zorgen dat uw paard gezond en probleemloos de winter in kan.

Gerelateerde blogs:

error: De inhoud van deze website is beschermd!