Herfstweidebeheer: Een gezond productief en voedzaam weiland in het nieuwe voorjaar

Weer en huisvesting

Herfstonderhoud, uw weiland klaarstomen voor een nieuw voorjaar, is een must-do voor elke paardeneigenaar of beheerder van een paardenbedrijf. Een goed onderhouden weide zorgt niet alleen voor een gezonde, voedzame omgeving voor uw paard, maar helpt ook om problemen zoals modder, grasverlies en onkruidgroei te verminderen. Ja, het kost tijd en geld, maar u krijgt er weelderige lente weiden voor terug.
Laten we samen kijken naar enkele belangrijke stappen om uw weide klaar te maken voor de herfst, zodat uw paarden volgend voorjaar van een rijke weide kunnen genieten.

Inspectie en evaluatie

Een eerste, cruciale stap bij het opknappen van het weiland is een grondige inspectie. Trek wandelschoenen aan en maak een ontspannen wandeling door het weiland, bij voorkeur op een zonnige dag. Niet dat het weer veel effect heeft op de inspectie maar zelf vinden we het leuker om dit soort klusjes bij mooi weer te doen.
Let goed op tekenen van mogelijke problemen zoals kale plekken in het gras, onkruid dat welig tiert, drainageproblemen en beschadigde of onstabiele omheiningen. Door deze problemen vroegtijdig te signaleren, kunnen ze nog worden verholpen voordat het weer omslaat.

Tips voor de inspectie:

  • Let op tekenen van drainageproblemen: Merkt u plaatsen in de weide die op afwateringsproblemen wijzen, of weet u dat uw weide kampt met dergelijke problemen? Dan is het cruciaal om hier eerst aandacht aan te besteden. Dit is hét moment om na te denken over strategieën voor het beheer van uw weiden in de herfst en winter. Vooral plaatsen bij het hek, de drinkbak en voederplaatsen zijn vatbaar voor moddervorming. Overweeg de mogelijkheden. Professionele hulp en duurzame oplossingen lijken in eerste instantie duur, maar op lange termijn bespaart het heel wat problemen en kosten.
  • Let op de graskwaliteit: Wees niet alleen alert op kale plekken, maar hou ook de gezondheid van het gras in de gaten. Factoren zoals mest en urine veranderen de zuurgraad van de grond , wat weer invloed heeft op de kwaliteit van het gras en de rest van de planten in de wei.
  • Let op onkruid: Hoewel diversiteit in de wei welkom is, moeten we wel alert blijven op overwoekerende of giftige planten. Niet alles dat groen is, is immers goed.
De rozetten van het Jakobskruiskruid zijn in de herfst gemakkelijk te herkennen
De rozetten van het Jakobskruiskruid zijn in de herfst gemakkelijk te herkennen

Grasonderhoud

De herfst is de ideale periode om aandacht aan het gras in de weide te besteden. Meestal groeit het gras nog vrij goed in het vroege najaar.

Belangrijke Onderhoudstaken zijn:

  • Bodemonderhoud: Denk eens aan een bodemanalyse om inzicht te krijgen in de benodigde voedingsstoffen voor het gras. Het aanbrengen van kalk of mest kan een uitstekende manier zijn om de pH-balans van de bodem te herstellen. Het beste moment hiervoor is de herfst, zodat de kalk of mest voldoende tijd heeft om in de bodem te trekken en door het gras geabsorbeerd te worden. Op deze manier is de weide tegen de lente weer in topvorm.
  • Onkruidbestrijding: Onkruid kan een ongewenste indringer zijn in uw weide, vooral als het niet in de gaten wordt gehouden. Herfst is een geschikt seizoen om deze groene indringers aan te pakken, aangezien veel onkruidsoorten zich dan voorbereiden op het winterseizoen. Zorg ervoor dat uw actieplan om onkruid te bestrijden afgestemd is op de specifieke onkruidsoorten en de omstandigheden in uw weide. Kleinere hoeveelheden onkruid kunnen vaak met de hand worden verwijderd, vooral als ze in groepjes groeien. Jakobskruiskruid en andere onkruidsoorten met penwortel kunnen ook het beste handmatig worden verwijderd. Hoewel het beter is om herbiciden te vermijden, kunt u in noodgevallen voor een selectief herbicide kiezen. Zorg er in dat geval voor dat u de instructies volgt om schade aan het gras en andere planten te voorkomen.
  • Herinzaaien: Zaai kale plekken in met een geschikte graszaadmix. Selecteer een mix die afgestemd is op het klimaat en de bodem in jouw omgeving. Je kunt ook kiezen voor specifieke paardvriendelijke mengsels, zoals soorten die laag in fructaan zijn of juist beter geschikt zijn om te hooien. Het vroege najaar is de ideale tijd om te zaaien, zodat de kans dat de temperatuur onder de vijf graden daalt en het gras echt stopt met groeien, klein is. Bovendien krijgt het jonge gras zo de tijd om stevig te wortelen voordat de paarden in het voorjaar weer op de weide mogen. Een dichte grasmat helpt ook om onkruidgroei te beperken.
  • Beluchten: Geef de grond wat ademruimte! Door het beluchten van de grond vermindert de verdichting en wordt de opname van water en voedingsstoffen bevorderd. Zo simpel is het.

Drainagesysteem paardenweide
Drainage paardenweide

Waterbeheer en drainage

Een zorgvuldig waterbeheer is cruciaal om te voorkomen dat je weide verandert in een modderpoel, vooral in de regenachtige herfstmaanden.

Strategieën voor waterbeheer:

  • Drainagesystemen: Het maakt niet uit hoe eenvoudig of gesofisticeerd het drainagesysteem is. Van de simpelste afwateringskanalen tot uitgebreide drainageplannen; inspecteer wat er is en zorg ervoor dat niets het vlotte verloop van het water in de weg staat. Overweeg, indien nodig, nieuwe of aanvullende aanpakken.
  • Waterbakken: Als de mogelijkheid er is, is het een goed idee om drinkbakken op een verhoogde locatie te plaatsen om modderplekken te voorkomen. Let er wel op dat u de bakken regelmatig controleert om overstroming te voorkomen.
  • Beplanting: Overweeg beplanting langs de rand van de weide. Voor paarden eetbare planten en bomen dragen bij aan voedselvariatie en bieden beschutting maar ze absorberen ook het overtollige water. In het verleden werden bijvoorbeeld wilgen ingezet om drassig land droog te maken.

Repareer kapotte omheiningen
Repareer kapotte omheiningen

Omheiningen

Veiligheid eerst! Zowel voor mensen als voor paarden, en zelfs voor degenen in de buurt – wanneer we met paarden omgaan, staat veiligheid altijd bovenaan de lijst. Maak er dus een punt van om de hekken en alle andere veiligheidselementen in en rond de wei grondig te controleren.

Veiligheidscontroles:

  • Inspecteer omheiningen: Kijk uit voor rondslingerende draden, kapotte palen of andere beschadigingen. Ga direct aan de slag met reparaties om ervoor te zorgen dat je paarden veilig en wel blijven, zonder kans op ontsnapping of letsel.
  • Schuilplaatsen: Het is essentieel om te zorgen voor een veilige en comfortabele schuilplaats voor uw paarden, ongeacht het weer. Zorg ervoor dat er geen lekken zijn en dat potentieel gevaarlijke objecten worden verwijderd of gerepareerd. Uw paard verdient een veilige en droge, tochtvrije plek om te schuilen tegen zon, wind en neerslag maar ook tegen ongedierte.
  • Verwijder gevaarlijke objecten: Zorg voor een veilige omgeving door stenen, takken en eventueel ander afval op te ruimen dat mogelijk verwondingen kan veroorzaken.

Voorbereiding op de winter

Hoewel de herfst nog moet beginnen, kan het geen kwaad om alvast vooruit te plannen voor de winter. Door nu te beginnen met voorbereidingen, kunt u eventuele problemen die zich in de koudere maanden zouden kunnen voordoen, vermijden. Het is een eenvoudige, praktische stap die u nu kunt nemen voor uw gemoedsrust later.

Share This :
error: De inhoud van deze website is beschermd!